Waarom disco cocktails uit de jaren 70 en 80 nog steeds favoriet zijn in de hele wereld

Waarom disco cocktails uit de jaren 70 en 80 nog steeds favoriet zijn in de hele wereld

De kans is groot dat je de jaren '70 en '80 niet hebt meegemaakt. Als je de liedjes hoort, de films bekijkt en leest over de sporthelden uit die periode doet dat misschien geen belletje rinkelen, maar je ouders zullen er alles over weten. Wanneer je de namen van de populaire cocktails uit die periode hoort, kan dat in sommige gevallen wel anders zijn. Drankjes zoals de Harvey Wallbanger, Blue Hawaii, Sex on the Beach en de beruchte langzame comfortabele schroef tegen de muur zijn nog steeds bekende drankjes die op veel cocktailmenu's over de hele wereld staan. Als je de meeste lijsten met populaire cocktails van tegenwoordig bekijkt, zul je de Sex on the Beach in veel top 10's terugvinden.

Ga op vakantie naar een populaire strandbestemming en dit zijn de drankjes die je op het menu zult zien staan. En terecht, ze zijn zoet en verwennerij, hebben exotische namen, zijn bekende drankjes voor de gasten en vaak niet al te moeilijk om te maken. Deze drankjes hebben de tand des tijds doorstaan. Wat maakt deze drankjes zo bijzonder dat we ze nog steeds op zoveel cocktailmenu's aantreffen en niet drankjes als laten we zeggen het laatste woord, apenklier en bloed en zand?

Het einde van de roaring 60's

Laten we eerst eens kijken naar de periode waarin deze drankjes voor het eerst werden gemaakt en aan populariteit wonnen. De jaren '70 begonnen met het einde van de roaring 60's waar sociaal en politiek bewustzijn groeide, de jeugd begon te rebelleren tegen de gevestigde orde en begon hun seksuele, culturele en politieke grenzen te verkennen om nieuwe normen vast te stellen. Populaire muziek en mode werden meer en meer uitgesproken en door middel van muziek en mode communiceerden mensen hun politieke en sociale opvattingen. Het is ook in de jaren 60 dat de eerste single bar opent. TGI Fridays is het beroemde etablissement dat opende in 1965 en was echt de eerste bar die zich richtte op alleenstaanden die elkaar ontmoetten en een leuke tijd hadden. Dit vroeg om een nieuwe stijl van drinken, waarmee mensen hun persoonlijkheid konden tonen en zich konden onderscheiden van het, in hun ogen, saaie etablissement.

Deze seksuele revolutie en de uitdrukking van de persoonlijkheid kwamen tot uiting in de naam en de stijl van de dranken die in de jaren 60 werden geserveerd en deze stijl werd in de jaren 70 voortgezet. In de beginperiode van de jaren '70 was het meer de stijl van de drankjes dan de naam die de culturele revolutie van dat gebied communiceerde. De drankjes werden meer zoet, er werden meer sappen gebruikt en wodka werd meer en meer populair. Drankjes zoals de pina colada, Harvey wallbanger, blue Hawaii, slow screw en de tequila sunrise maakten echt de jaren 70. Sommige van deze drankjes waren al in een eerder tijdperk uitgevonden, zoals de pina colada en de blue Hawaii, maar werden in de jaren 70 steeds populairder.

 

In de jaren 80 neemt de seksuele inslag echt de overhand. Dit zijn de jaren van economische voorspoed, neonlichten, disco, sex, drugs & rock 'n roll. Jongeren gaan uit, dragen kleurrijkere en extravagantere kleding en in de disco wordt feesten, dansen en drinken sterk gekoppeld aan flirten en seksuele spanning. Dit vertaalt zich direct in drankjes als de latin lover, sex on the beach, fuzzy navel, slippery nipple, one night stand en het orgasme (of zelfs het gillende orgasme). Deze voornamelijk op wodka gebaseerde drankjes en shots schetsen echt een beeld van de jaren 80. Over plaatjes gesproken, als je de disco-, bar-, en drankcultuur van de jaren '80 echt wilt begrijpen, moet je de film cocktail uit 1988 eens bekijken. Deze vertelt je alles wat je moet weten over dat tijdperk en wat wij 'discodrankjes' noemen. Besteed extra aandacht aan het 'Last Bartenders Poem'. Dit bijna mythische gedicht vat veel van de beruchte 80's cocktails samen.

Reading next

Ontmoet Tom Collins. En John Collins, Pedro Collins, Pierre Collins…