Iconisch, exotisch en helemaal niet 'basic'. Wie wil er een Singapore Sling?

Iconisch, exotisch en helemaal niet 'basic'. Wie wil er een Singapore Sling?

Een van de meest iconische gin cocktails moet de Singapore Sling zijn. Het heeft een uitnodigende roze kleur, een exotische zoete en frisse smaak en natuurlijk wat onenigheid over het originele recept. Deze verfrissende longdrink is uitgevonden in het Raffles hotel in Singapore en kan gezien worden als een vroege Tiki-achtige cocktail.

Hoe maak je een Singapore Sling?

De Singapore Sling wordt gemaakt met Gin, Cherry Brandy, D.O.M. Bénédictine, Angostura bitters, ananassap en grenadine siroop, overgoten met sodawater. Hij werd voor het eerst gemaakt tussen 1889 en 1915 door een bartender genaamd Ngiam Tong Boon die werkte in de Long Bar in het Raffles Hotel. Er is weinig controverse over wie de Singapore Sling heeft gemaakt, maar er is een enorme discussie over de oorspronkelijke naam en de ingrediënten van de cocktail. 

Singapore Sling ingrediënten

Singapore Sling glaswerk en gereedschap

  • Longdrink glas

  • Cocktail shaker

  • Jigger

  • Strainer

Singapore Sling recept

  1. Giet alle ingrediënten behalve het sodawater in de cocktail shaker.

  2. Vul de shaker voor tweederde met ijsblokjes

  3. Shake voor ongeveer 10 seconden en zeef je cocktail in het longdrink glas gevuld met ijs

  4. Top af met sodawater

  5. Garneer met een citroenschil en een cocktailkers

Zoet, maar toch in evenwicht

Volgens het bovenstaande recept is de Singapore Sling een zoete maar evenwichtige cocktail. Het kan gezien worden als een vroeg voorbeeld van een Tiki-cocktail, maar in plaats van rum als de basis, wordt gin gebruikt. De fruitige en zoete tonen van de likeuren komen tot leven door het verse limoen- en ananas sap met een beetje soda water om te het te laten bruisen. De gin samen met de D.O.M. Bénédictine geven de cocktail een kruidige en sterke smaak. Dit drankje heeft een mooie frisse rozige kleur waardoor de cocktail er zeer feestelijk uitziet.

Geschiedenis van de Singapore Sling

De Singapore Sling cocktail werd ontegenzeggelijk in Singapore gemaakt in het Raffles Hotel ergens tussen 1889 en 1915. Er zijn veel theorieën over waarom deze exacte ingrediënten werden gebruikt en hoe de naam tot stand kwam. We weten echter dat de uitvinder de Chinese bartender Ngiam Tong Boon was, die van 1889 tot 1915 in de Long Bar in het Raffles Hotel werkte. De Gin Sling, een cocktail met gin, citroen, suiker en sodawater was in die tijd een beroemde gin-cocktail. De Singapore Sling was Boon's variatie op deze cocktail. 

In de jaren dertig van de vorige eeuw verschenen de recepten voor de Singapore Sling en de Straits Sling in 'The Savoy Cocktail Book' (Harry Craddock, 1930). De Singapore Sling wordt beschreven als een cocktail met gin, Cherry Brandy, citroensap en soda water. Het recept voor de Straits Sling lijkt eigenlijk meer op de hedendaagse Singapore Sling cocktail, omdat het D.O.M. Bénédictine, Angostura en Orange bitters bevat. 

Het Raffles Hotel heeft zichzelf sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw vurig gepromoot als de geboorteplaats van de Singapore Sling cocktail. Het dieptepunt van deze PR campagne was toen de Raffles cocktailbar begon met het maken van de cocktails met behulp van een kant-en-klare cocktail mix. Gasten konden deze mix dan natuurlijk in de cadeauwinkel kopen. Sinds 2012 maakt de populaire Long Bar de Singapore Sling volgens het originele Raffles Hotel recept met verse ingrediënten.

Singapore Sling recepten variaties

Cocktails met veel ingrediënten lenen zich niet vaak voor variaties. Het weglaten van slechts één ingrediënt heeft een beperkt effect op de uiteindelijke smaak. Het effect van het verwisselen van één ingrediënt is veel merkbaarder wanneer er slechts 3 ingrediënten in het originele recept zitten. Om variaties op de Singapore Sling te creëren, kiezen we voor sterke smaken die opvallen in de uiteindelijke smaak van de cocktail. 

Recept variant 1 - verander de basis

We gebruiken Damrak Gin in dit recept, dat een uitzonderlijk zachte gin is met een uitgesproken citrussmaak. Om je Singapore Sling een complexere, moutige smaak te geven, kun je de gin omwisselen voor Bols Genever Orginal. Hierdoor voeg je een geheel nieuwe dimensie aan het recept toe.

Recept variant 2 - wijziging van de modifiers

Een modifier is een cocktail ingrediënt, meestal alcoholisch en veelal een versterkte wijn of een likeur, dat zowel de basis verzacht als smaak toevoegt aan de drank. In de Singapore Sling zijn de modifiers The D.O.M. Bénédictine, Triple Sec en de Cherry Brandy die zorgen voor kruiden-, citrus- en kersensmaak. We kunnen hier variaties maken door de kruidige tonen te vervangen door de prachtige complexe smaken van Galliano l'Autentico. Dit voegt tonen van steranijs en vanille toe aan uw Singapore Sling. De Triple Sec en Cherry Brandy kunnen worden vervangen door vele andere Bols likeuren. Overweeg altijd of de smaken iets toevoegen aan de uiteindelijke cocktail. Bols Ginger is bijvoorbeeld een goede vervanger voor Triple Sec. 

Recept variant 3 - verander het vruchtensap

Het veranderen van de vruchtensappen zal de smaak van de cocktail volledig veranderen. Als dit geen probleem voor u is, probeer dan het limoensap te vervangen door citroensap en het ananassap door grapefruitsap en kijk hoe dit de cocktail volledig transformeert. Omdat het grapefruitsap bitterheid aan de cocktail toevoegt, zou ik de Angostura bitters in deze versie weglaten.

Reading next

Ontmoet Tom Collins. En John Collins, Pedro Collins, Pierre Collins…