En een or twee scheutjes cocktail bitters…

En een or twee scheutjes cocktail bitters…

Een scheutje Angostura aromatische bitters, twee druppels Creoolse bitters. Veel cocktailrecepten vragen om een soort cocktail bitter. Hoe worden deze cocktail bitters gebruikt in verschillende recepten? In deze blog leren we je alles wat je moet weten om je eigen cocktail bitter te maken. Van de geschiedenis, tot de soorten. Dit artikel zal je helpen om een cocktail bitter master te worden.

Cocktail bitters zijn het kruidenrek van barmannen. Ze zijn er in vele vormen, maten en smaken. Wanneer ze goed gebruikt worden, geven ze diepte aan je cocktails. Dus, laten we het hebben over cocktail bitters!

De geschiedenis van cocktail bitters

Cocktail bitters hebben, zoals de meeste alcoholische dranken, hun wortels in de geneeskunde. Inderdaad, onze heerlijke vloeibare consumpties zijn begonnen als medicijn.

Alcohol neemt smaken aan van wat het ook maar in zich heeft, zoals kruiden en specerijen. Iedereen dacht dat deze genezende eigenschappen hadden. Ze werden verkocht als verschillende elixers of drankjes. De eerste die probeerden om kruiden in alcohol te mengen waren de vroege Egyptenaren. Ja, ze deden veel meer dan alleen maar enorme zandkastelen bouwen.

De distilleer techniek werd doorgegeven via generaties en culturen en werd verbeterd doordat gedistilleerde alcohol gemakkelijker beschikbaar werd. Het hogere alcoholpercentage in gedistilleerde dranken halen de smaken en aroma's veel sneller en agressiever naar boven. 

Door het mengen van gedistilleerde drank, suiker, water en medicinale bitters gebeurde er in de 19e eeuw iets magisch. Een nieuwe categorie van gemengde dranken werd gecreëerd; de eerste echte cocktails.

Meer dan 200 jaar later zijn cocktail bitters een belangrijk onderdeel geworden van veel bars en soms zelfs van keukens.

Soorten cocktail bitters

Bitters kunnen in twee categorieën worden geplaatst:

 • Bittere likeuren bijv: Galliano L'Aperitivo, Cynar, Campari, Aperol etc. Bittere likeuren worden ook wel Amaros genoemd van het Italiaanse woord 'bitter'.

 • Cocktail bitters: Herkenbaar aan hun kleine flesgrootte met dopjes voor het schenken van kleine hoeveelheden. Cocktail bitters worden meestal gebruikt in/of bovenop een drankje. 

Cocktail bitters hebben een lange weg afgelegd. Van het gebruik als medicijn tot het gebruik van ingrediënten in vele cocktails. Tegenwoordig zijn er talloze soorten cocktail bitters. Als je een smaak kunt bedenken, kun je er waarschijnlijk cocktail bitters van maken. 

 

Cocktail bitters bestaan uit drie hoofdbestanddelen

Alcohol

Voor een optimale infusie van de ingrediënten moet de alcohol minstens 50% ABV zijn. De alcohol kan neutraal zijn of een alcoholische drank zoals rum, whisky of een mengsel naar eigen keuze.

Bitteringsmiddel

Deze maken meestal ongeveer 50% van het mengsel en kunnen bestaan uit: engelwortel, artisjokblad, Oregon-druiven wortel, gentiaan, alsem, sarsaparilla, zoethout, orris wortel paardenbloem, cinchona schors, citrusschillen, etc.

Aromatisch- / smaakmiddel

Aromatische en of smaakstoffen kunnen alles zijn wat je wilt. We verdelen deze in drie soorten; specerijen, kruiden & bloemen, fruit en noten & bonen.

 

Bekende cocktail bitters merken

 • Angostura aromatische cocktail bitters: de beroemdste van alle cocktail bitters. Gemakkelijk te herkennen aan het oversized label en de gele schroefdop. Angostura is gemaakt door een Duitse chirurg-generaal in Venezuela . De productie verhuisde jaren later naar Trinidad omdat Venezuela op dat moment een onstabiel land was.

 • Peychaud cocktail bitters: gemaakt door Antoine Peychaud, die een apotheker was en in zijn vrije tijd mixen mengde. Vooral bekend om het gebruik in de Sazerac.

 • De Fee Brother's cocktail bitters: deze familie begon als slagers, maakte vervolgens likeuren, ging daarna wijnen importeren en besloot vervolgens om bitters te maken die over de hele wereld geliefd zijn. Wie weet wat ze daarna gaan doen?

 • Regan's sinaasappel bitter no.6: gemaakt door geliefde cocktail kenner Gary Regan en weduwe Mardee Regan die een echte sinaasappel bitter wilde. 

 • Scrappy's cocktail bitter: een van de eerste op de Amerikaanse markt die handgemaakte bitters maakt. 

 • The Bitter's truth's cocktail bitters: maakt een van de beste bitters die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn, gericht op het perfectie voor de klassieke cocktails. 

 •  

Maak je eigen cocktail bitter

Wil je je eigen cocktail bitter maken? Volg dan de volgende stappen:

 1. Voeg je ingrediënten toe aan 200 ml alcohol in een gemetselde pot of afsluitbare fles. Maak aparte tincturen om het mengen op een later tijdstip te vergemakkelijken of combineer alle ingrediënten samen en sluit het flesje af.

 2. Maak aantekeningen! Schrijf elk ingrediënt, hoeveelheid, volume, etc. op. 

 3. Proef je cocktail bitters dagelijks tot het gewenste resultaat is bereikt.

 4. Haal je vaste ingrediënten uit je cocktail bitter met behulp van een mousseline of kaasdoek. Etiketteer je cocktail bitter. Je cocktail bitter is nu klaar om extra diepte aan je cocktails te geven.

 

Sam's geweldige bittere recept

Mijn eigen versie van Angostura aromatische bitters. Een geweldige manier om een grote verscheidenheid aan dranken te kruiden en een geweldige manier om indruk te maken op je date!

 • 200ml hoogvaste whisky

 • 1 theelepel gentiaanwortel

 • 1 theelepel jeneverbessen

 • 2 kardemompeulen

 • 3 schillen van citroen 

 • 2 schillen van grapefruit

 • 1 theelepel lavendel bloemknoppen

En nu het langverwachte drankje om al je vrienden mee te imponeren.

 

Singapore Sling

De Singapore Sling heeft natuurlijk zijn roots in Singapore en is een leuk drankje om thuis te maken! Het is lekker en ziet er geweldig uit. Het is de perfecte cocktail om je nieuwe gemaakte cocktail bitter aan het werk te zetten!

Shake alles 10 seconden en zeef je cocktail in een sling of longdrink glas. Top af met spa rood en voeg er twee scheutjes van Sams geweldige bitters aan toe. En het allerbelangrijkste: geniet ervan!

Dus, daar heb je het. Een complete gids in cocktail bitters. Wil je andere cocktail recepten uitproberen met cocktail bitters? Check dan onze Cocktail Gallery.

Reading next

(After) Dinner Cocktails