De gevaarlijk lekkere Long Island Iced Tea cocktail

De gevaarlijk lekkere Long Island Iced Tea cocktail
  • Berucht, maar niet zo gevaarlijk als hij lijkt

  • Gemakkelijk thuis of in de bar te maken

  • 3 verrassende recept varianten

De Long Island Iced Tea. Een beruchte cocktail die de tand des tijds goed heeft doorstaan. Gevaarlijk vanwege zijn mix van vele verschillende dranken en het lekkerst wanneer ijskoud geserveerd. Maar wanneer je hem in de juiste balans maakt, is jouw Long Island Iced Tea niet zo gevaarlijk als het lijkt. En het is een gemakkelijke cocktail om te maken. Wij laten je zien hoe je een heerlijke Long Island Iced Tea maakt zonder welke je zonder risico van kunt genieten.

Hoe maak je een Long Island Iced Tea?

Omdat we maar kleine porties van de verschillende dranken gebruiken in dit Long Island Iced Tea recept en omdat de alcohol ook wat wordt afgezwakt door het limoensap, de suikers en cola kun je op een heerlijke zomeravond veilig van deze cocktail genieten. Uiteraard met wel altijd met mate. De cocktail is eigenlijk een longdrink en een cocktail je gemakkelijk thuis of in de bar kun maken.

Long Island Iced Tea ingrediënten

15 ml Bols Triple Sec
15 ml Bols Vodka
15 ml Damrak Gin
15 ml Witte Rum
15 ml Tequila
15 ml Vers Limoen Sap
5 ml Suikersiroop
Aftoppen met Cola

Long Island Iced Tea glazen en tools

Sling of longdrink glas
Jigger
Barlepel

  1. Schenk alle ingrediënten van de cocktail (behalve de cola) in een sling glas of longdrink glas en roer. 

  2. Vul het glas met ijsblokjes en top af met de cola. 

  3. Roer kort en garneer je Long Island Iced Tea met een limoenwiel.

Geschiedenis van de Long Island Iced Tea

De Long Island Ice Tea dwaalt al tientallen jaren rond in de cocktailhistorie, maar de persoon die de cocktail als geen ander claimt is de Amerikaan Robert 'Rosebud' Butt. De uitvinding vond plaats in 1972, toen Butt als bartender van het Oak Beach Inn hotel in Long Island, New York meedeed aan een cocktailwedstrijd op zoek naar een nieuwe cocktail met Triple Sec.

Zo'n 50 jaar terug in de tijd zag een soortgelijke cocktail het daglicht, de "Old Man Bishop". Het waren de roerige jaren '20 van vorige eeuw tijdens de drooglegging in Amerika. In een gemeenschap die Long Island heette in Kingsport, Tennessee vond een oude man met de bijnaam 'Old Man Bishop' een drankje uit met whiskey, maple syrup en gin, vodka, tequila en rum. In de jaren '60 werd als eerst een recept gepubliceerd onder de naam 'Long Island Iced Tea' in het Betty Crocker's New Picture Cook Book (1961).

Het recept wat nu wereldwijd wordt gemaakt en gedronken is gebaseerd op het recept van Robert "Rosebud" Butt en combineert gelijke delen triple Sec, gin, rum, vodka en tequila met een limoensap, suikersiroop en topt de drank af met een splash cola.

Amsterdam Iced Tea

Deze cocktail mag dan wel uitgevonden zijn in Long Island, de meeste van de ingrediënten in dit Long Island Iced Tea recept hebben hun roots in Amsterdam. Hier was Lucas Bols een van de eerste mannen die direct na binnenkomst in de Amsterdamse haven de beste ingrediënten voor zijn dranken kon kiezen. Dus kunnen we het misschien net zo goed een Amsterdam Iced Tea noemen, toch?

De 3 beste variaties op het Long Island Iced Tea recept

Wanneer een cocktail zoveel ingrediënten heeft als de Long Island Iced Tea, geeft dit ook een hoop mogelijkheden tot variaties. Dit maakt het op het eerste gezicht een makkelijk cocktail recept om te variëren, maar zoals zo vaak is het de schijn die bedriegt. 

Recept variant 1 – Verander de basis

Het veranderen van de basis drank is een lastige optie omdat er al zoveel dranken in deze cocktail zitten. Het veranderen van rum voor Bols Barrel Aged Genever is een goeie optie. Bols Triple Sec kan vervangen worden door Bols Ginger voor een pittig randje aan de cocktail. Een andere optie is om een rokerige variant van de cocktail te maken, door de whiskey te vervangen voor een peaty Schotse whisky en tequila voor het rokerige agavedistillaat mezcal: De Smokey Ice Tea.

Recept variant 2 – Experimenteer met siropen

De suikersiroop kan vervangen worden voor vanillesiroop, passievruchtsiroop of vlierbloesemsiroop voor een zoetere, fruitige, of bloemige touch aan de cocktail.

Recept variant 3 – Go Asian

Probeer yuzu sap in plaats van limoensap voor een Aziatische twist. Om het nog verder door te trekken kun je dan ook de gin en wodka in de cocktail vervangen voor shochu en sake.

Reading next

Bols Blog : Hoe muddle je een cocktail
The 10 essential ingredients for making cocktails at home