Het verhaal achter Tiki cocktails

Het verhaal achter Tiki cocktails

Tiki cocktails, een stijl van cocktails geliefd en genoten door velen. Een stijl van cocktails die ook vele gezichten heeft. Van de tiki puristen die vasthouden aan hun klassieke recepten en hun eigen orgeat en geheime zombie mix maken, tot de grote tiki restaurant ketens die drankjes serveren in grote zwembad-vormige glazen gemaakt door barmannen die Hawaii shirts dragen en die vaak bloemen leises gebruiken. Tiki kan veel dingen betekenen voor veel verschillende mensen. In dit artikel duiken we in de oorsprong van tiki en proberen we uit te vinden hoe het zoveel verschillende gezichten heeft gekregen.

De geschiedenis van de Tiki cocktails

Een boek dat ons erg geholpen heeft om tiki en zijn oorsprong te identificeren is 'Tiki Modern' door Steven A. Kirsten. Een must read voor iedereen die geïnteresseerd is in tiki cocktails. Hij dateert de oorsprong terug tot een toename in populariteit van Aziatische en -Afrikaanse kunst in de Verenigde Staten in het begin en midden van de 20e eeuw. In de jaren '40 en '50 werd het steeds populairder om Afrikaanse en Aziatische kunst in huis te hebben en steeds meer mensen begonnen te verzamelen. Het werd een levensstijl voor velen en zelfs restaurants en hotels begonnen hun bars, restaurants en lobby's te decoreren met Afrikaanse en Aziatische kunst. Als je bijvoorbeeld naar de eerste Trader Vic restaurants kijkt, zie je niet veel Hawaïaanse hoela meisjes of bloemleizen. De restaurants zijn versierd met maskers, totems en Aziatisch meubilair. Drankjes heetten toen nog geen Tiki.

De tweede belangrijke gebeurtenis was de release van de film South Pacific in 1958. Begonnen als een Broadway musical in 1949, werd deze film gebaseerd op de musical een onmiddellijke hit in de bioscopen in de Verenigde Staten. Niet alle critici waren positief, maar het publiek was er dol op. Dit liefdesverhaal over een Amerikaanse soldaat en een Polynesisch meisje werd gefilmd op Hawaii en de prachtige opnamen en locaties maakten dat het publiek op slag verliefd werd op Hawaii en zijn cultuur.

Met de cocktail renaissance die begon aan het begin van de 21ste eeuw, zagen we een hernieuwde belangstelling voor de klassieke tiki cocktails en -cultuur. Bars zoals smugglers cove en dirty dicks brachten de tiki vibe en drankjes uit de jaren '40, '50 en '60 terug en steeds meer bars volgden. Als je de echte tiki cultuur en -drankjes wilt ervaren, raden we je zeker aan om een van deze bars te bezoeken en jezelf te 'verdrinken' in de tiki lifestyle en -cocktails.

Reading next

Ontmoet Tom Collins. En John Collins, Pedro Collins, Pierre Collins…