Gin Fizz cocktail recept | Bols Cocktails

Gin Fizz cocktail recept | Bols Cocktails

Zoet, zuur en fris. De Gin Fizz voldoet aan alle eisen.

Vereenvoudigde versie van de Ramos Gin Fizz

Nog beter met zelfgemaakte soda

De Gin Fizz cocktail heeft zijn wortels in het Amerika van de 19e eeuw. De Gin Fizz is in wezen identiek aan de Collins cocktail met als enige verschil dat het sodawater uit een soda syphon wordt gespoten, wat zorgt voor de extreme fizziness van de cocktail en waaraan het zijn naam dankt. De Gin Fizz cocktail is, net als de Collins, een cocktail die uitblinkt door zijn eenvoud. Hij heeft de kracht van de Damrak Gin of Bols Jenever, de frisheid van het citroensap, een beetje suiker en de bruis van de soda uit een soda syphon. Gegarandeerd vonken!

Hoe maak je een Gin Fizz?

Er is een goede reden waarom de Gin Fizz cocktail zo beroemd is. De cocktail voldoet aan alle eisen. Het Gin Fizz recept heeft een perfecte balans tussen zoet, zuur en frisheid en dit alles wordt samengehouden met een royale portie gin. Bovendien is de Gin Fizz heel gemakkelijk te maken, ook thuis.

Gin Fizz ingrediënten

50 ml Damrak Gin

30 ml Vers citroensap

15 ml Suikersiroop

Aanvullen met sodawater uit een spuitfles

Gin Fizz glaswerk en gereedschap

Highball glas

Cocktail shaker

Jigger

Zeef

Gin Fizz recept

  1. Giet alle ingrediënten, behalve het sodawater, in een shaker en shake de cocktail gedurende ongeveer 10 seconden.

  2. Strain de cocktail over ijsblokjes in een Collins of highball glas.

  3. Vul aan met spuitwater uit een soda syphon.

  4. Garneer je Gin Fizz met een schijfje citroen.

Geschiedenis van de Gin Fizz

De geschiedenis van de Gin Fizz is ook verbonden met die van de Ramos Gin Fizz. De Gin Fizz is een zeer vereenvoudigde versie van deze cocktail. De Ramos Gin Fizz werd, zoals veel klassieke cocktails, uitgevonden in New Orleans, de bakermat van de Amerikaanse cocktailcultuur. De cocktail werd uitgevonden door Henry C. Ramos, een barman in de Imperial Cabinet Bar, in 1888 en kreeg de naam New Orleans Fizz. Ramos opende niet lang daarna zijn eigen cocktailbar, The Stag, waar de cocktail ongelooflijk populair werd. Volgens verhalen uit die tijd moest de bar 20 barmannen aannemen om aan de groeiende vraag naar de Ramos Fizz cocktail te voldoen. Tijdens Mardi Gras, een carnaval dat in New Orleans werd gehouden, liep dit aantal zelfs op tot 35!

In de jaren 1920 haalde Don Higgins van The New Orleans-Item Tribune, Henry C. Ramos over om hem het recept voor de Ramos Gin Fizz te geven. Dit gebeurde allemaal in het volste geheim. Toen Henry C. Ramos in september 1928 overleed, werd het originele recept in deze krant gepubliceerd en als een van de belangrijkste culturele schatten van New Orleans aangekondigd.

Het Roosevelt Hotel in New Orleans nam het Ramos Gin Fizz recept als handelsmerk en promootte het zo succesvol dat het zich snel verspreidde over de VS, en de hele wereld.

Zelfgemaakte soda bij je Gin Fizz

Tegenwoordig maken veel barmannen graag hun eigen sodawater. Het is vrij eenvoudig om te doen. Breng eerst je water op smaak door fruit of groenten in het water te weken. Dan heb je een soda syphon en soda cartridges nodig om de bubbels toe te voegen. Je kunt ze in veel verschillende winkels kopen.

Breng je Gin Fizz recept op smaak

Damrak Gin wordt gekenmerkt door zijn volle noten van citrus en sinaasappel. De sinaasappelsmaak geeft ons veel mogelijkheden om nieuwe variaties te creëren. Je kan bijvoorbeeld de suikersiroop vervangen door kaneelsiroop. Of shake de cocktail met verse basilicum. Of nog beter, combineer deze twee ingrediënten in een basilicum-kaneel siroop om twee vliegen in één klap te slaan. U kunt uw eigen basis-kaneel siroop maken door enkele kaneelstokjes te verwarmen in suiker en water. Als dit mengsel klaar is, laat je de siroop een uur of twee rusten met de kaneelstokjes er nog in. Verwijder ze en meng de siroop met de verse basilicum. Bob's your uncle!

Reading next

De gevaarlijk lekkere Long Island Iced Tea cocktail
The 10 essential ingredients for making cocktails at home