De tools die jij nodig hebt om de beste cocktails te maken

De tools die jij nodig hebt om de beste cocktails te maken

In de wereld van cocktails kan je heel veel verschillende bartending gereedschappen gebruiken om een zogenaamde "killer drink" te creëren. Om het beste resultaat te behalen voor je cocktail bestaan enkele basisprincipes, ook wat betreft de benodigde tools.

Elke cocktail heeft een eigen recept en elk recept vraagt om een eigen manier van bereiding. Als bartender moet je weten hoe en bij welke cocktails je de bartending gereedschappen moet gebruiken. Met de volgende 6 bartending tools kunnen bijna alle cocktails gemaakt worden:

 

Muddler

Een muddler is een stamper waarmee je fruit en kruiden fijnstampt, in een glas. Hierdoor komen de aromatische oliën en smaken vrij. 

 

Jigger 

Dit is een klein maatbekertje om ingrediënten mee af te meten, per ml of per shot. 1 shot = 30ml. Een jigger is verkrijgbaar in verschillende maten.

 

Shaker 

Een shaker gebruik je om ingrediënten te mixen door te schudden. Dit kan een 3-delige 'Cobbler' shaker met een inge­bouwde strainer zijn, vaak gebruikt door amateurs en klassieke bartenders. 

 

Hawthorne strainer 

Een strainer (of barzeefje) houdt het ijs tegen als de cocktail uit de shaker in het glas wordt geschonken. Het meest gebruikte type is een Hawthorne strainer die samen met een Boston shaker wordt gebruikt.

 

Barspoon 

Een lange barlepel is erg handig om mee te roeren of drankingrediënten mee af te meten. 1 bar spoon = 1 theelepel = 5ml.  

 

Fine strainer   

Een 'fine strainer' of fijne zeef is in feite een theezeefje. Als een drankje 'double strained' is, dan is het 2 keer gezeefd, 1 keer met een Hawthorn strainer en nog 1 keer met een fijne zeef. Hierdoor worden ook de fijnste restjes vruchtvlees en ijsschilfers verwijderd.

Reading next

Ontmoet Tom Collins. En John Collins, Pedro Collins, Pierre Collins…