Welkom in de online bartending academy

Scroll naar beneden en bezoek de kennisbank voor praktische tips & tricks of kijk een van onze instructie videos

Hoe shake je een cocktail?

Het shaken van een cocktail kan opverschillende manieren. Lees hieronder hoe je met 2 verschillende type cocktail shakers een cocktail kan shaken, en bekijk de instructie video.


De 3-delige shaker

Ook bekend als de Cobbler shaker. Overal te koop, zeer gebruiksvriendelijk, maar schenkt erg langzaam en is (over het algemeen) te klein. Er zijn drie delen: de shaker (het grootste deel), de strainer (het deel met gaatjes) en de dop (het kleinste deel).

• Stap 1: Giet de ingrediënten in de shaker.

• Stap 2: Voeg ijs toe.

• Stap 3: Schud hard gedurende 10 seconden, boven de schouder en parallel aan de gast. Houd daarbij beide uiteinden van de shaker vast en druk je handen samen om hem dicht te houden.

• Stap 4: Haal de dop van de shaker.

• Stap 5: Giet de inhoud door de strainer in het glas, straight up of over vers ijs. Gebruik nooit het ijs uit de shaker!

De 2-delige shaker

Ook wel de Boston shaker genoemd. Minder vaak gebruikt, vereist wat training, schenkt zeer snel en is veel groter dan een driedelige shaker. Over het algemeen is één deel van metaal (de shaker of “tin”) en het andere van glas (mixglas of “Boston”), hoewel ook beide delen van metaal kunnen zijn (in dat geval wordt het kleinere deel een “cheater tin” genoemd)

Stap 1: Giet de ingrediënten in het Boston-glas.

 

Stap 2: Voeg ijs toe.

 Stap 3: Schuif de shaker over de Boston en laat ze aan één kant op elkaar aansluiten.

 • Stap 4: Geef een stevige tik op de shaker zodat hij goed dicht zit.

 

Stap 5: Schud hard gedurende 10 seconden, boven de schouder en parallel aan de gast. Houd daarbij beide uiteinden van de shaker & Boston vast en druk je handen samen om hem dicht te houden.

 

Stap 6: Houd de shaker & Boston in één hand, zodat het Boston-glas bovenaan zit, en je vingers rond zowel de shaker als de Boston.

 • Stap 7: Gebruik de muis van je hand om tegen de shaker te tikken op de plaats waar de opening tussen de shaker en de Boston breder wordt. Blijf zachtjes tikken tot ze loskomen.

 

• Stap 8: Gebruik een Hawthorne strainer* om de drank uit te schenken, straight up of over vers ijs. Gebruik nooit het ijs uit de shaker!


 * Je kunt eventueel ook een tweede, fijnere strainer gebruiken om stukjes ijs en vruchtvlees uit de vloeistof te filteren.


Door te shaken worden drankjes over het algemeen met minstens 25% verdund.

                   gelieve te delen als je dit leuk vond!

Dit vind je misschien ook leuk

Olena Koval

The 12 most recommended cocktail books

Jun 2017

Naomy Laan

The Improved Holland Gin Cocktail

Jun 2017

Olena Koval

De 10 Essentiële benodigdheden voor de bereiding van cocktails thuis

Dec 2015