Welkom in de online bartending academy

Scroll naar beneden en bezoek de kennisbank voor praktische tips & tricks of kijk een van onze instructie videos

De 10 Essentiële benodigdheden voor de bereiding van cocktails thuis

10 Essentiele benodigdheden voor bereiding van cocktails thuis.

Heb je ooit thuis een cocktailfeestje gegeven en eigenlijk geen idee wat je nodig hebt om thuis cocktails te maken?

Hou dan maar op met zoeken! Wij hebben een lijst van 10 essentiële benodigheden opgesteld die elke gastheer/gastvrouw van een in huis moet hebben heeft om indrukwekkende en heerlijk smakende cocktails te maken.

1.      Gereedschappen

2.      Glazen

3.      Sterke drank

4.      Likeuren

5.      Citrussap

6.      Fruit

7.      Suiker

8.      IJs

9.      Sappen

10.  Specerijen/Bitters


1. Gereedschappen

Allereerst heb je gereedschappen nodig. Om cocktails te koelen, te mengen en te verdunnen heb je uiteraard een cocktailshaker nodig. Er bestaan verschillende soorten shakers. Vaak denken mensen hoe duurder de cocktailshaker, hoe beter. Spoileralert: dat is een fabeltje.


Of je nu een goedkope, plastic shaker van €5,- of een verzilverde antieke shaker van € 200 neemt, het maakt niet uit hoe duur de shaker is. Zolang de shaker maar bruikbaar is. Koop dus gewoon een shaker waarmee jij je het beste bij voelt. Als je een feest voor 50 mensen organiseert, is het niet logisch een klein plastic cocktail shakertje te kopen dat na 5 shakes al stuk gaat.


Andere gereedschappen die ook essentieel zijn voor het bereiden van cocktails zijn een barlepel, een muddler, een citrushandpers en een strainer. En als je niet weet hoe je moet tellen bij het schenken, koop je een jigger. Je kan uiteraard ook gewoon een maatbeker gebruiken.

 

2. Glazen

Of je nu een klein exclusief cocktailfeestje geeft of een groot wild huisfeest, het glaswerk is essentieel. Presentatie is heel belangrijk bij cocktails en het glaswerk maakt daar een groot deel vanuit. Onthou dus dat je de juiste glazen voor de juiste cocktails gebruikt. Je wilt geen Cosmopolitan in een whisky glas serveren.


3. Sterke drank / gedistilleerd

Gedetailleerde drankenkennis zal je enorm helpen bij het bereiden van cocktails. Voor het geval je die kennis niet hebt volgen hieronder 5 essentiële sterke dranken die je bij een cocktailparty thuis nodig zou kunnen hebben om heerlijke drankjes te maken.


Rum: Gedistilleerd uit suikerriet

Whisky: Gedistilleerd uit graan en op vaten gerijpt

Tequila: Gedistilleerd uit Agave

Vodka: Gedistilleerd uit vergistbare suikers – op hun beurt uit graan of bijv. aardappel

Gin: Neutrale alcoholische drank met de smaak van jeneverbes en andere kruiden.


Uiteraard zijn er nog meer gedistilleerd dranken in de wereld. Maar met deze vijf kun je al

eindeloos veel verschillende cocktails maken.

 

4. Likeuren

Alleen met gedistilleerd krijg je geen heerlijke cocktails. Daarvoor heb je ook smaakvolle ingrediënten nodig. Een ingrediënt waarmee je dat zeker krijgt is een likeur. Likeuren zijn er in een enorme variëteit van smaken. Van de bekende Triple Sec  tot de bloemige vlierbloesemlikeur; in vrijwel elke smaak kun je wel een likeur vinden. Likeuren zijn zoet, dus pas op met het gebruik en bespaar je gasten een bezoek aan de tandarts.

 

5. Citrussap

Om een goede balans in het zoet van je cocktails te vinden, heb je een zuurtje nodig. De meest gebruikte zuren die bartenders over de hele wereld in cocktails gebruiken,  zijn citroen- en limoensap. Deze sappen kun je in de supermarkt kopen of je kunt je geld besparen en verse limoenen en citroenen kopen die je zelf uitperst met de Mexican elbow.

 

Let op: Vers sap in je cocktails smaakt veel beter dan sap uit een pak.

 

6. Fruit

Terwijl likeuren smaak aan je cocktails geven, voegen ze er ook een hoop zoet aan toe.

Gebruik daarom om je cocktails echt vers te laten smaken ook lekker sappig fruit. Probeer afhankelijk  van het seizoen wat bosvruchten, sinaasappels, grapefruits, passievruchten etc. te krijgen en zorg ervoor dat dat fruit ook rijp is. Overrijp of onrijp fruit smaakt gewoonlijk of bitter of zuur. Vruchten zijn niet alleen cocktailingrediënten, maar je kunt ze ook gebruiken om er mooie en lekkere garneringen mee te maken.

 

7. Suiker of ander zoet

Er zijn oneindig veel verschillende soorten zoet die je aan je cocktails kunt toevoegen. Van de gewone eenvoudige of rijke suikersiroop tot de complexe vanillesiroop met een infusie van  kaneel en sinaasappelschillen. Als je thuis cocktails maakt, kun je heel makkelijk zelf je siropen bereiden voor de party begint. De makkelijkste, en in de wereld van bartending meest gebruikte, siropen zijn de eenvoudige en rijke suikersiroop. Deze kun je kopen maar ook makkelijk zelf maken volgens onderstaand recept:

 

Eenvoudige suikersiroop

Ingredienten: 1 kilo geraffineerde suiker en 1 liter kokend water.

Bereidingswijze:  Doe de ingrediënten in een pan. Verhit dit mengsel en roer tot alle suiker is opgelost. Dit mengsel af laten koelen en in een fles gieten. Of meng het kokende water met de suiker en roer tot alle suiker is opgelost.

 

Rijke suikersiroop

2 kilo geraffineerde suiker en 1 liter kokend water

Bereidingswijze: Identiek aan die van eenvoudige suikersiroop.

 

8. IJs

Natuurlijk wil je je cocktails koelen. Nu zijn er een aantal manieren om dat te doen als je thuis cocktails maakt. Of je mengt een grote hoeveelheid van je eigen cocktail voor en koelt deze in je koelkast, of je shaket je cocktail ter plekke met ijs.

Er zijn twee redenen waarom ijs een van de meest essentiële ingrediënten in een cocktail is; verdunning en koeling. Het benodigde ijs kun je of kopen of in je eigen vriezer maken. Zorg in elk geval dat je er genoeg van hebt!

 

9. Sappen

Als je thuis cocktails maakt zijn ook sappen  essentiëel. Of het nu vers geperste sappen zijn of sappen uit een pak. De sappen die in de bartending wereld het meest gebruikt worden zijn sinaasappelsap, cranbery sap en ananassap. Zorg dat je deze 3 in huis hebt als je cocktails gaat maken en je kunt aan de slag.


10.       Specerijen en bitters

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van je cocktails kun je ook specerijen of bitters toevoegen.

Maar als je een beginner bent, hou het dan simpel. Als je meer diepte in je cocktail wil, voeg dan specerijen of bitters toe. Specerijen zoals kaneel, steranijs en vanille om er maar een paar te noemen. Bitters daarentegen zorgen voor een extra kick in je cocktail. Eenvoudige bitters zoals Angostura, Peychaud en Sinaasappelbitters zijn overal te koop. Zorg wel dat je weet wat er in je bitters zit en welke je kunt gebruiken als je thuis cocktails maakt.

 

Nu weet je welke essentiële ingredienten je nodig hebt om indruk te maken op je vrienden en familie met je eigen cocktails thuis.

 

By Bols Bartending Academy Trainer: Tyron Francisca

gelieve te delen als je dit leuk vond!

Dit vind je misschien ook leuk

Olena Koval

The 12 most recommended cocktail books

Jun 2017

Naomy Laan

The Improved Holland Gin Cocktail

Jun 2017

Olena Koval

De 15 eigenschappen van een goede barschool

Dec 2015