Welkom in de online bartending academy

Scroll naar beneden en bezoek de kennisbank voor praktische tips & tricks of kijk een van onze instructie videos

Cocktail Bartending Tips & Trucs

Het mixen van cocktails is, net als koken, niet echt moeilijk, maar vergt wel aandacht voor details. Gebruik onderstaande tips als lei¬draad, zodat je keer op keer een geslaagde cocktail mixt.


1. Cocktailrecept

Lees een cocktailrecept altijd eerst helemaal door, om tijdens het maken vervelende verrassingen te voorkomen.


2. Maten

Voor alle recepten wordt een ‘shot’ gebruikt als maat. Op deze manier kun je onmiddellijk zien in welke verhouding de ingrediënten tot elkaar staan. Dit is van belang om een recept te begrijpen. Een ‘shot’ kan in feite elke gewenste hoeveelheid zijn. Zolang de verhoudingen die in het recept staan worden gehandhaafd, smaakt de cocktail elke keer hetzelfde. In dit boek gebruiken we de traditionele ‘shotmaat’: 1 shot = 30 ml.


3. Sappen

Gebruik ALTIJD versgeperst citroen- en limoensap. Er is geen vervanging mogelijk. Rol de vrucht voor het persen om er zo veel mogelijk sap uit te krijgen. Vergeet niet cocktails met vers fruit te dubbel zeven, om aanslag van vruchtvlees op het cocktailglas te voorkomen.


4. IJs

Gebruik ijsblokjes van goede kwaliteit. De blokjes moeten groot, koud, hard, solide en droog zijn en bewaard worden in een bak waaruit het gesmolten water kan weglopen. Hoe meer ijs bij elkaar, hoe minder snel het smelt!Gebroken ijs (of crushed ice) maak je door ijsblokjes met een ijs crush machine fijn te malen of door ijsblokjes in een theedoek te doen en er flink op te slaan met een stevige lepel of de bodem van een steelpannetje.


5. Voor-gekoeld glaswerk

Vul een glas met ijsklontjes en water en laat het staan tijdens de bereiding van het drankje. Giet de ijsklontjes en het water weg voordat je de cocktail door een strainer in


6. Dikke suikersiroop

Om dikke suikersiroop te maken, los je 2 kopjes witte suiker op in 1 kopje heet water. Zeef de siroop door een grove en een fijne zeef en bewaar het afgesloten in de koelkast. De suikersiroop is onbeperkt houdbaar. 

gelieve te delen als je dit leuk vond!

Dit vind je misschien ook leuk

Olena Koval

The 12 most recommended cocktail books

Jun 2017

Naomy Laan

The Improved Holland Gin Cocktail

Jun 2017

Olena Koval

De 10 Essentiële benodigdheden voor de bereiding van cocktails thuis

Dec 2015